вторник, 12 октомври 2010 г.

Щурите съседи

Попаднах на сериала "Щурите съседи по btv съвсем случайно през лятото като превключвах каналите, търсейки нещо за гледане вечерта. За моя изненада даваха по два епизода и си легнах късно след един, радостен, че съм открил хубав сериал с много чувство за хумор и комични ситуации. Проверих, че е почнал на 19 юли 2010 със своя български вариант, а като се порових установих, че той е доста популярен по целия свят и на различни места превеждат заглавието му по-различен. За мен българският превод е сполучлив, а иначе Aquí no hay quien viva, както е оригиналното заглавие малко на испански жаргон означава "Тук не може да се живее!" и така се пее в едноименната песен.

Ето малко повечко от страницата на btv: "Щурите съседи" разказва живота на група съседи, живещи на улица "Desengano" 21. Три етажа, всеки с по два апартамента, локално магазинче и портиерна приютяват героите и стават свидетели на техните взаимоотношения. Сюжетът показва колко е трудно да събереш различни хора на едно място и колко комични ситуации могат да се получат от това. Съседите на пръв поглед са нормални. Но само на пръв поглед. Те са от различни социални среди, никога не могат да постигнат консенсус помежду си, а приключенията, които преживяват ден след ден, ги сплотяват и разединяват едновременно.

Разбира се, в едно такова голямо и щуро семейство има както много любов, така и много кавги, а и съседска завист понякога. Клюките, скандалите, объркванията и приятелството са само част от съставките на тази свежа комедия. Всички съседи напразно се опитват да живеят в мир един с друг. Но истината е, че на такова място няма как да живеят нормални хора, а само едни много щури съседи.

За разлика от друг испански сериал по btv "Моите мили съседи", където според мен фабулата се изчерпа вече, при "Щурите съседи" е по-весело и с повече характери. При милите съседи едно случайно забогяло семейство от покрайнините се мести да живее в богата къща с изискани съседи, но семействата са две и повече ситуации там вече са проиграни. При другите съседи е по-интересно и винаги се случва нещо забавно и ново. Мисля, че сериалът се харесва главно, защото като южни народи имаме много общи черти с испанците и чувството им за хумор е по-близо до нашето. Всеки, който живее със съседи в блок или кооперация, се е сблъсквал с различни подобни случки и затова може да вникне в нещата по-добре. Като се замислиш не са много нещата в един вход, които искат мнението на всички собственици или наематели, но при нас нещата се влачат с години и на всяко общо събрание се обсъждат едни неща и се изваждат на показ стари вражди и неразбирателства. Ще се опитам да систематизирам нещата, които се засягат в един блок:
-входната врата (подмяна, слагане на нова брава, ключове, слагане на автомат, звънци за апартаментите, смяна на счупено стъкло, пощенски кутии, отварянето и незатварянето и)
-стълбището (почистване, измазване, ремонт, кабели, помещение с чешма, подмяна прозорци на етажите и между тях, осветление, отопление, боклуци, стари дограми, чехли, постелки, стари уреди и цветя)
-асансьорът (повреди, избор на техник, мотор, плащане, подмяна, пушенето в него, лепенето на рекламни материали, лампата, копчетата вътре и на етажите, вратите на етажите, блъскането му и скоростта)
-покривът (ремонт, теч, поставяне на антена на мобилен оператор, ключ, облицовка)
-мазетата (осветление, почистване, плъхове, хлебарки, подстанция на топлофикация, тръби, врати, кражби, боклуци)
-апартаментите (лично пространство, има ли радиатори съседа, ползва ли парно, има ли водомери, любопитство)
-външна изолация (общи части и апартаменти)
-междублоково пространство (почистване, поддържане, боклуци, пътека, плочки, площадки и други)
-съседите (разбирателство, вражди, конфликти, любопитство, завист, приятелство, хубави и общи моменти)

Сигурно пропускам нещо, но реално всичко това, което го има при съвместното съжителство може да се види и в сериала. Все по-трудно е обаче при нас да се събере такса за входа, да се увеличи или да се съберат пари за нещо, защото всичко общо е чуждо и само моето е важно. Този манталитет много трудно се пречупва и на малко места (изключвам новите сгради, където това се решава още преди да се нанесат хората) се вижда хората да работят задружно и веднъж да се захванат и да решат проблемите и да инвестират, за да живеят по-добре заедно. Радващото е, че ги има тези случаи, но по принцип всеки бяга от това да бъде домоуправител, касиер или чистач на входа като намира различни причини за отказ. Но уж щях да пиша за сериала.

На страницата на btv може също да се прочете за сериала, да се види галерия и да се гледат трейлъри от епизодите, а във vbox7.com може да се гледат изминалите серии. Сезоните са 7, а епизодите 131, а сега в България сме на 4 сезон и 77 серия. Интeресно е да се знае, че първата жена на домоуправителя Хуан Куеста Палома е отрязана от сериала, защото е поискала по-висока сума за участието и и продуцентите я пращат в кома, а после и я доубиват. През сезоните идват и си отиват нови характери, но основните остават същите. Повече може да прочетете на английската версия на Уикипедия тук, а вече виждам, че и българската е обогатена. Ето и последната част от нея:

В България сериалът започна излъчване на 19 юли 2010 г. по bTV, всеки делник от 23:30 ч. с български дублаж. От 2 август се излъчва от 22:30 ч. и още един епизод от 23:30 ч., а от 1 септември 2010 г. отново започва излъчване от 23:30 ч. Ролите се озвучават от артистите Лидия Вълкова, Ани Василева, Димитър Иванчев и Александър Воронов, след известно време дублажният състав е променен, както следва: Лидия Вълкова, Ани Василева, Димитър Иванчев, Светомир Радев и Станислав Димитров. От 20 септември започва излъчване от 00:00 ч. Ето това последното не ми харесва много, защото точно в делничните дни трябва да стоиш до 1:30, за да гледаш актуалния епизод, което не винаги е добре, когато трябва да ставаш в 7:00 часа.

Като край на този пост ще сложа песничката от филма, която е много готина и весела, а ако вие още не сте го гледали, направето го, със сигурност ще ви хареса :)



Снимка: btv.bg

3 коментара:

  1. Този сериал ми помогна през последните три месеца да се измъкна от кошмара на нашето ежедневие.По остроумно и невероятно забавно нещо не бях гледала. Класата на филма като ситуационна комедия , поднесена в сериал е неоспорима.
    Благодаря за интересната информация, която сте представил.
    Аз така или иначе вече не следя некадърните български информационни блокове, опитите за сълзливо събиране на пари като " Байландо" , разни " шесторки" и други подобни. И понеже потискането на мозъците се прави с цел просто се чудя как се е прокраднал този сериал по BTV,след като не ни депресира, плаши и води до отчаяние.
    Имам въпрос? Пишете, че сериите са над 130, а ние сме гледали 77. В българското представяне са пропуснати серии ли?
    Предварително благодаря за отговора.

    ОтговорИзтриване
  2. 5 сезона са и 90 серии от тази компания, а после се местят в друга и там и героите са доста различни. Вижте испанската версия в уикипедия.

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам този сериал. Толкова е свеж! И наистина е много близък до нас. Браво на сценаристите, браво на актьорите, браво и че го пуснаха по родните телевизии :)

    ОтговорИзтриване