вторник, 23 май 2017 г.

Европейска нощ на музиката

Беше вторник вечер миналата седмица. Предстоеше концерт на моята първа любима група. Първата група с първата песен е като първата любов - незабравима. Финалното отброяване на часовете на работния ден ме приближаваха все повече към поредната среща с моите любимци от шведската рок група Юръп

Като дете преди 30 години не правех асоциация с името на групата и континента, а европейският съюз тогава не беше актуален и за мен то беше като извън този свят. Такава бе и първата им хитова песен, която направо излетя в космоса и нямаше стрелбище, хоремаг или радио, което да не я върти, когато излезе. Въртях я и аз на касетка със записан в студио в Пазарджик албум, за който платих с парите от тетрадки, които продавах пред училището си на импровизирана маса. Последваха нови касетки с албуми на групата, които сигурно са се въртяли хиляди пъти в ролката на касетофона и са дали тласък на моето въображение още като дете.

Вече ги бях гледал на живо в България на площада в Ловеч (11 май 2007) и в зала Фестивална (15 юни 2012), но сега те изнасяха концерт за първи път в Арена Армеец. Ходихме заедно с моя колега и приятел и по-ранното ни отиване в залата позволи да се приближим максимално до сцената при изпълнението на подгряващата група "Sevi", която бях срещнал случайно на бензиностанция при моя командировка в Благоевград.

Бях изненадан, че сцената е разположена в средата на залата след концерта на Пърпъл и дори тази половинка не се напълни съвсем, но за мен това нямаше значение. Любимата ми група щеше да свири на метър от мен и това за мен лично си беше доста вълнуващо. Разположението ми позволи да ги видя още преди да се качат на сцената, а след това концертът беше на страхотно ниво. За първи път нямах проблем с батерия или обхват и снимах и предавах на живо и се насладих на всяка една песен. Ето и самия сетлист като песните 16 на брой отговаряха на датата: 16 май:

1.War of Kings
2.Hole in My Pocket
3.Rock the Night
4.Scream of Anger
5.Last Look at Eden
6.Carrie
7.The Second Day
8.Firebox
9.Sign of the Times
10. Girl From Lebanon
11. Ready or Not
12.Nothin' to Ya
13.Superstitious
(with snippet of "Here I Go Again" by Whitesnake)
14.Cherokee
15.Days of Rock 'n' Roll

Encore:
16. The Final Countdown

Много хубаво ревю за концерта може да прочетете на сайта werock.bg, а беше логично групата да представи повече песни от последния си албум "War of kings" - 2015, а стана ясно че през октомври пускат и следващ нов албум, 11-ти поред.

Групата се раздаде максимално и се забавляваше истински, а аз преливах от радост. Ще ги очаквам отново за четвърти път в България с новия си албум, а дотогава ще продължавам да ходя по пътя си и да ги следвам...

Няма коментари:

Публикуване на коментар