сряда, 13 януари 2010 г.

Музеите в Пазарджик с ново работно време

От началото на тази седмица музеите и галериите в град Пазарджик са с ново работно време. Вече ще работят и събота и неделя. Новината ме зарадва, защото точно преди една година писах на кмета по повод работното време на музеите в събота и неделя. Ето писмото ми: "Уважаеми г-н Попов, Пиша Ви по повод работното време на общинските музеи в Пазарджик. Като човек, който работи в туристическата индустрия, знам колко е важно туристите да посещават забележителностите на един град. За съжаление в Пазарджик в дните, когато повече туристи посещават града, а именно събота и неделя, музеите са затворени. Според мен е във Вашите правомощия да промените този факт и да позволите на повече хора да се докоснат до културно-историческото наследство на нашия град. Не е нужно цялата администрация на музея да работи в събота и неделя, а само екскурзовода и касиера. Тъй като виждам, че вече сте предприели такива мерки относно работното време на други общински институции, се надявам, че ще се вслушате в молбата ми." Това беше миналата година, а още тогава музеят бе отворен и работеше от 10 до 14:00 часа в събота, което за мен беше също голям успех. Подобен успех постигнах преди време и с музеите в Силистра и насърчавам повече хора да пишат по тези проблеми, защото явно решение има. От тази година вече и в неделя ще може да се посещават експозициите на Историческия музей, Етнографския музей, къща-музей "Константин Величков" и художествена галерия "Станислав Доспевски". Ето и новината и новото работно време:
"От 11 януари 2010 г. експозициите в централната сграда на Регионален исторически музей Пазарджик, ХГ „Станислав Доспевски”, етнографската експозиция и къща-музей “Константин Величков” са отворени за посетители в делничните дни без прекъсване от 9.00 до 17.00 ч. Работното време на експозициите в почивните дни от 01 февруари 2010 г. за централната сграда ще бъде:
Събота от 10.00 до 17.00 ч.
Неделя от 10.00 до 14.00 ч.

Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов. Работното време на културните институции е променено по негово настояване. До момента през седмицата експозициите не работеха на обяд от 12.00 до 13.30 ч., а в събота работното време беше от 09.00 до 14.00 ч.
„Няма смисъл да правим музеи и галерии, ако показаното в тях не може да бъде видяно от хората. А това е възможно, когато те не са на работа – в почивните дни“, коментира кметът. Целта на промяната в работното време е да бъде дадена възможност на повече родители да заведат децата си или свои гости в пазарджишките културни институции, да им покажат историята на града и неговите забележителности. Той добави , че се предвижда на по-късен етап през почивните дни да бъдат отворени за посещение и къщите-музеи „Георги Герасимов” и „Станислав Доспевски”."

Източник: Pa-media

Така съвсем спокойно понеделник може да бъде направен почивен ден, каквато е практиката в други музеи в страната, а аз вече спокойно ще мога да водя мои приятели и чужденци да видят забележителностите на града като се прибирам в събота и неделя. Не е лошо да се направи статистика и как ще се увеличат посещенията и приходите за музея с това адекватно решение. Поздравления за кмета! Вече съм съвсем обнадежден за бъдещето на Пазарджик, защото досега той винаги е отговарял на моите писма, а това означава, че гражданското общество не е само термин в медиите, а в Пазарджик това се случва и не мога да не спомена колко съм щастлив от този факт. Явно тази седмица е посветена на работното време, но трябва да се разбере, че в сферата на услугите и държавната и общинска администрация то трябва да е съобразено с клиентите и посетителите. Това е една голяма крачка към промяна на отношението и манталита на хората и се радвам, че се случва именно в град като Пазарджик. И вече да знаете, че ако минавате транзит през града може да отделите час-два за музеите. Заслужава си. Аз лично ще се възползвам още при първия удобен момент и ще направя всичко възможно повече хора да дойдат и да видят забележителностите на града.Още по-добре е, че тази инициатива се съчетава и с грижа за учениците в града, за да може те да се запознаят с миналото на града ни. До края на месец януари в Историческия музей може да се види уникалната изложба за могилата край Юнаците: "Праисторическият град на птиците"

Няма коментари:

Публикуване на коментар