вторник, 1 март 2011 г.

Помощ, забремених жена си!

След подстригване в салона на мой приятел и чаша ароматно кафе в "Онда" погледът ми привлече една розова книжка, изложена до касата, на която с черни букви пишеше "Помощ". Асоциацията с пътеводителя и надписа "Без паника!" е удачна. Много е хубаво, когато прочетеш точната книга в точния момент, а още по-хубаво е, когато тя е гарнирана със страхотно чувство за хумор. Определено след "Футболът на слънце и на сянка" пловдивското издателство "Жанет 45" пак успя да ме спечели с нова книга, а именно с "Помощ, забремених жена си!"

Книгата е подходяща за всеки бъдещ и настоящ баща. Много добре са описани процесите, през които минава бременната жена и мъжа до нея. Жертването на футболни мачове за курсове за татковци, помощ на бъдещата майка, съобразяване с хормони, настроения и желания са само една част от нещата в тази книга. Никога не са бях замислял, че резултатите в google.com за бебе и бременност са в пъти повече от всеки резултат за футбол, Шампионска лига и от тези за най-известните отбори в света. Понякога темата може да стане мания не само на бъдещи майки, но и на татковците. По мое мнение колкото повече четеш по форуми и сайтове като BGmama, толкова по-притеснен ставаш и се объркваш. А за секса по време на бременност, а и след това авторът е отделил цели 3 празни страници :) Ето и реклама на самото четиво, която стои на корицата на гърба и на масите в кафето:

"Забременили сте жена и при малко повече късмет това е била вашата собствена съпруга. Позволете ми да съм един от първите, които ще ви честитят.

Тази книга представлява уводен курс във всичко, което не сте и пожелали да знаете. Няма да разкрасявам нещата – идните месеци ще са като филм на ужасите и главният герой ще сте вие. Ваши врагове ще са двете най-мистериозни същества на тази и на околните планети — бременната жена и бебето. Ще ви разкажа всичко за тези Извънземни. На език, разбираем за мъже."

От книгата става ясно, че здравната система в Холандия е доста по-зле от българската, що касае раждането. Насърчават ги да раждат вкъщи с акушерка, която не идва след 18 часа вечерта или преди 9 сутринта без значение на контракции и разкрития (не става дума за журналистически). В болницата анестезиологът също си тръгва в 17 часа без значение, дали някоя жена ражда или не. В Англия също зная, че жените раждат вкъщи, но като зная някои подробности около самото раждане аз лично предпочитам това да става в болница. Също така не бих присъствал като автора на раждането, защото това според мен е излишно и допълнително нажежава обстановката и пречи на лекарите.

Фикс идеята за мъжка рожба в Холандия, а и не само там, е също застъпена от автора. Той нарича зародиша Проектосин, а накрая жена му го дарява с дъщеря, за да е пълна иронията на съдбата :) Изкушавам се да напиша някои неща от книгата, но няма да го направя, за да бъде удоволствието от четенето и пълно и незабравимо. Както често се случва първа книгата прочете жена ми и много се смя и плака. Аз също я прочетох на един дъх, но само се смях. Страниците са 159, но са със широки редове и големи букви и се чете за една вечер. Като я хванете и няма оставяне. Главите са между 30 и 40, но са кратки и много весели. Книгата струва 9.99 лева и си заслужава да я четете по време на най-трудната част от денонощието за млади татковци и майки, а именно през нощта :)

1 коментар:

  1. И на мен това ми беше първата негова книжка,която прочетох.Сега чета Оранжевата-"Отива една жена при лекаря".Пак се смях много,но през сълзи.Препоръчвам.

    ОтговорИзтриване