вторник, 21 януари 2014 г.

Разделни боклуци

Разделяй и владей! Това мото може да сложат като свой слоган компаниите в България, които се занимават с разделното събиране на отпадъците. Точно преди седмица смяната на фирмата, която обслужва столичния квартал Младост, накара стария концесионер Булекопак да събере своите жълти контейнери и да остави жителите му без опция за изхвърляне на разделния боклук.

Това ме накара да звъня до старата и до новата фирма Екопак България в търсене на информация, кога ще има място, където да изхвърля събраните разделно от мен отпадъци от хартия и пластмаса. За съжаление старата фирма вече не се интересува от това, което се случва и събирането на кофите е последната нотка от работата и на тази територия. Новата фирма не отговаряше на посочения телефон и затова потърсих отдел Екология в Община Младост, където ми отговориха, че още няма яснота, кога ще има нови кофи. Не искаха дори да съобщят, коя е новата фирма, а след като разбраха, че вече зная, съобщиха, че до края на януари се очаква да се подпише договора с нея и след това ще дойдат и техните контейнери. Дотогава ме посъветваха да събирам и пазя боклука вкъщи и ме похвалиха, че събирам разделно.

Копирам тук съобщението от виртуалния пресцентър на Столична Голяма Община, което ми даде малко светлина в тунела:

Нова организация за разделно събиране на отпадъци ще обслужва район „Младост“
3.1.2014 г. 
   

   Новата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки, която ще обслужва район „Младост“, е „Екопак България“ АД. Предстои зареждане на съдове за разделно събиране, съгласно сключения със Столична община договор. 
   От 6 януари 2014 г. (понеделник) организацията „Булекопак“ АД ще започне да прибира своите съдове (жълти и зелени) за разделно събиране от район „Младост“. „Булекопак“ АД продължава организиране на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в районите „Искър“ и „Нови Искър“. Съгласно договора със Столична община, в двата района ще бъдат разположени контейнери на предварително определени места (2 бр. жълти и 1 бр. зелен контейнери), които гражданите да могат да използват. 

Седмица по-късно в цяла Младост още няма нито един жълт контейнер и това ме принуди да изхвърля боклука си в квартал Изток в кофите на Екопак България, които с нетърпение очаквам да се появят и в Младост. Сигурно си има процедура на действие, но според мен едно съгласуване за подмяната между двете фирми и общината може да има, и нещата да стават плавно и постепенно, и да няма толкова голям интервал от време без място за изхвърляне на разделния отпадък.

Преди две години отново имаше повод да се обаждам на Булекопак, защото намалиха драстично своите жълти контейнери и тогава любезен техен служител отново се възхити на факта, че хвърлям разделно, но прехвърли вината на инспекторите от общината, които преценили, че на това място кофите с жълт цвят не били ефективни. Не успях да се преборя да ги върна, а от общината тогава казаха, че фирмата прави икономии. Резултатът е, че вместо на 50 метра ходих 500 метра да изхвърлям разделния боклук.

Друг факт, на който се натъкнах преди време в района на Лъвов мост е, че същите жълти пластмасови контейнери се използват за битов отпадък, което бе обозначено с лепенка на тях.

Как тогава да възпитаме поведение и разпознаване на цветовете за разделно събиране? Зеленото е за стъкло, а жълтото за пластмаса и синьото за хартия и картон, но на много места сини липсват и се събира общо  само в жълтите.

Събирам разделно откакто се нанесох в настоящето жилище и уча и децата ми да го правят и те вече знаят в коя кофа какво се изхвърля. Отделно събираме и батериите и стари телефони, които изхвърляме на обозначените места в магазините и детските градини. Всяка година в Младост има и пункт за събиране на лекарства и сиропи и там също предаваме разделно събраното през годината.

Виждал съм в Англия как всеки ден се събира разделно различен отпадък, който изнасят пред вратите си, а и в Германия видях какво се случва с разделното събиране. Последният ми положителен пример е от Норвегия и мисля, че все още има какво да учим в тази насока.


Много пъти познати ме упрекват, че нямало смисъл да се събира разделно при положение, че все още няма такъв завод, който да преработва боклука и че камионите събирали всичко заедно, но за мен важното е да свикнем да го правим, а в един момент тези усилия ще бъдат възнаградени. Все още вярвам, че може да променим това, за да бъде страната и населените ни места по-чисти, защото на никой не му е приятно да живее в кочина, но хвърля боклук безразборно на улицата, където е ничия земя.

Човек е това, което изхвърля на боклука. По боклуците им ще ги познаете. Все максими, които носят своята истина, а се надявам поне да дам добър пример на децата си и един ден да живеят в по-чиста и подредена среда. А дотогава един съвет от мен: Събирайте и изхвърляйте боклуците си разделно!