събота, 1 ноември 2014 г.

Мечтателят

Казват, че мечтите са безплатни, но понякога цената, която плащаме за тях е по-скъпа от финансовото им изражение. Мечтите спират да съществуват в момента, в който се сбъднат и тогава трябва да търсим нови и да желаем силно, за да се осъществят и те.

Лесното сбъдване на мечти ги прави не толкова сладки и оценени, но мечтателят често се асоциира и с идеалист или фантазьор, а идеалите и фантазиите са съвсем друга тема.

Нереални мечти стават реални, когато неочаквано ни изненадат с тяхното сбъдване. Най-добре според мен го е казал Джек Керуак: "Всички човешки същества са мечтатели. Мечтанието свързва цялото човечество!" Ето го и на английски, ако не съм се справил добре с превода:

“All human beings are also dream beings. Dreaming ties all mankind together.”

Джон Ленън също споделя в "Imagine" - "Може да качеш, че съм мечтател, но не съм единственият..." you may sayI'm a dreamerbut I'm not the only one. 

Мечтателят започна нощта с нова съкровена мечта. Не искаше да я споделя, защото вярваше в суеверието, че щом я сподели, то тя няма да се сбъдне. А този път той много държеше тя да се сбъдне и да го ощастливи. Това беше неговото спасение и той го търсеше нощ след нощ.

Мечтателят винаги има една изградена романтична окраска, която го прави привлекателен за околните, но и често трудно разбран, ако мечтите му не кореспондират с техните.

Има хора, които не могат да мечтаят или пък мечтите им са прозаични и тривиални и са нещо, което те едва ли толкова много истински желаят.

Мечтателят стои на брега на морето и гледа хоризонта на своите мечти. Те се носят като вълни в съзнанието му и чакат да стигнат своя мечтан бряг.

Той няма да се откаже от мечтите си, защото е мечтател по призвание. А вие?


Няма коментари:

Публикуване на коментар