петък, 17 юли 2015 г.

Мъдрецът

Казват, че утрото е по-мъдро от вечерта. В тази връзка се замислих, дали и мъдреците са по-умните зъби и затова трябва да бъдат извадени, за да не стоят на едно място с останалите си събратя в устата на човек. Тези мисли ме налегнаха един петък, когато след работа пътувах за Пловдив, за да ми извадят мъдрец.

Може би всеки знае, че с 4 мъдреци, известни и с името си молари, зъбите в устата на човек са 32, но при мен досега един от мъдреците съвсем не се е появил. Друг извадих преди повече от 8 години, а сега беше ред и на втория.

Пазех болезнени спомени от предишното вадене на моя мъдрец долу вдясно, защото тогава имах болки и цялата ми страна ми се наду и ми държа почти цяла седмица. Тогава отново моята братовчедка, която е специалист по лицево челюстна хирургия, ми го извади, но пред погледа на нейни студенти, които следяха целия процес. Въпреки упойката чувството ми беше неприятно и тогава ми прилоша, та се наложи да отворят широко един прозорец в бялата сграда на Пещерско шосе в Пловдив.

Този път беше различно. Всичко се случи в рамките на пет минути. Мъдрецът горе вдясно ме притесняваше и издуваше венеца ми и понякога страната изтръпваше. Реших, че е време да се разделим и го направих в дните преди моята почивка. След упойката, ваденото и придържането на марлята на раната, всичко ми се стори като песен. Неудобството трая по-малко от ден, а аз стриктно спазвах указанията на специалиста да не ям, да не пия вода и да не жабурикам. Пих и антибиотик и болкоуспокояващи, но всичко този път се размина безпроблемно.

Така вече имам само 29 зъба в устата си и само един останал мъдрец горе вляво, който ако не ми създаде проблеми, може да си остане там.

Моите мъдри преживявания ме накараха да прочета повече по темата и разбрах, че с еволюцията нуждата от тези допълнителни четири зъба се е стопила заради по-финната храна, която приемаме, а не суровото месо, което са ръфали дедите ни. С годините челюстта ни се е смалила и вече в устата ни няма място за тези зъби и те понякога повече пречат, отколкото да ни помагат. Въпреки това моят съвет е да не вадите мъдрец прибързано без нужда, защото не е приятно и може да доведе до усложнения. Ако пък все пак се наложи, доверете се на професионалист, а аз винаги мога да дам телефона на  братовчедка ми, за да Ви помогне.

Въпреки всичко странно ми е е, че ескимосите нямат мъдреци и са изпреварили еволюцията още преди години, а мъдреци няма и жена ми, която все още има четири млечна зъба....

След този пост мога да Ви пожелая само мъдрост ;)


Няма коментари:

Публикуване на коментар