вторник, 4 май 2010 г.

Пазарджик се сдоби с химн

Много малко хора обръщат внимание на символите на една институция. Много често се пише и говори, че не им е сега времето, че струват скъпо, че са опорочени. Като се замисля такива ги правим ние хората. А какви са символите и къде е мястото на химна в тях?

За да стигнем до там първо трябва да разберем какво е химн от вярната Уикипедия:

Химнът е песен с религиозно или тържествено значение. Може да има следните по-специализирани значения:

* Хвалебствена песен в чест на богове и герои в древна Гърция
* Тържествена църковна или класово мобилизираща песен
* Тържествено лирично стихотворение с възхваляващо съдържание
* Национална песен на държава (виж Национален химн)

Химнът на Република България е Мила Родино, приет през 1964 година.


Древна Гърция

В древногръцката митология героите рядко могат да постигнат успех без помощта на боговете. След успешния завършек те принасят дарове на съответния бог и пеят хвалебствен химн в знак на благодарност.

Християнство

Повечето католически меси включват пеене на химни в катедралите и по-големите църкви от църковен хор, акомпаниран от орган. Химните са обикновено в прослава на Бог, но могат да са за светци, църковни празници или ритуали.

В православието химни се изпълняват по-рядко, например при сватба.

Обществена институция

Химн може да бъде съчинен за прослава на обществена група или институция. Националният химн е един от символите на националната държава. Един от най-старите химни е нидерландският (Het Wilhelmus), написан през 1574 година, както и японският (Kimigayo), чийто текст е датиран ок. 9 век, но няма мелодия до 1880 година.

Градове, училища, военни структури, граждански сдружения могат също да имат свой химн.


Опорочаването на химна е лесна работа. Първо питаш за какво ни е това чудо? После пък веднага идва логичният въпрос: Колко ще ни струва? А колкото и да са парите, то те винаги изглеждат много, защото интелектуалния труд не се цени, щом не може да се измери в бетон, асфалт, кубици и километри. Същото се случи и с химна на Пазарджик, който бе приет най-накрая на редовно събрание на Общинския съвет в Пазарджик в четвъртък 29 април 2010 година с решение №72. Преди да се пристъпи към избор на химна на града, такъв съществуваше като детска песен, която се пускаше на празника на града на 21 май. Именно на празника през тази година за първи път ще прозвучи и новия химн.

Първо се проведе конкурс за текстта, на който имаше 12 текста, от които беше избран този на Борислав Петров и Димитър Начев с име "На Тракия зелена в сърцето". Не мога да скрия, че този текст допадна и на мен, а също така и че се гордея, че мой първи братовчед е един от авторите му. За жалост не мога да кажа същото за музиката, защото всички музикални изпълнения, които чух не ме грабнаха.

Последно те бяха сведени до три и за тях гласуваха на сайта на Община Пазарджик и на сайта на Общински съвет. Самите резултати показаха ясно, че сайтът на Общината е доста по-посещаван от този на Общински съвет, но и на двете места потребителите избраха вариант №3 на пловдивския композитор Григор Паликаров. Това избраха и общинските съветници, а аз ще пусна тук линк към музиката, а по-долу и текстта, но преди това ще копирам новините от медиите по този повод:

С "балотаж" съветниците избраха за химн на Пазарджик варианта на Г. Паликаров
Pa-media.net


С 19 гласа "За" общинските съветници избраха за химн на Пазарджик композицията на диригента на Пазарджишкия симфоничен оркестър Григор Паликаров.
До избора се стигна след прегласуване на на неговия вариант и този на Йордан Гошев, които на първото гласуване събраха по 16 гласа. Третият вариант - на Димитър Николов, бе удостоен съмо с 2 съветнически гласа.

При патовата ситуация след разнообразни предложения и мнения от съветниците се стигна до решението да се подложат на прегласуване събралите равен брой гласове от първия вот.
Председателят на Комисията по култура в местния парламент, актьорът Иво Русев, заяви преди гласуването, че би искал да бъде 112-я от гласувалите в интернет, които не подкрепят нито един от вариантите, тъй като няма такъв , който би го развълнувал и накарал да застане мирно.С родилни мъки се роди химнът на Пазарджик

Pa1.bg


Пазарджик най-после има своя химн. Това стана възможно след като общинските съветници дълго умуваха, кой от трите предложени варианти да изберат. Ще ви припомним, вариантите за химн на трима композитори-Григор Паликаров, Йордан Гошев и Димитър Василев бяха качени на сайта на Община Пазарджик и на сайта на Общинския съвет. В продължение на повече от месец жителите на общината имаха възможност прослушвайки предложенията да дадат своя глас, за най-доброто според тях предложение. Днес станаха ясни и резултатите от това гласуване. От гласуването на сайта на Общинска администрация вариантът на композитора Григор Паликаров е получил 1581 гласа, вариантът на композитора Йордан Гошев е получил 1519 гласа, а вариантът на композитора Димитър Николов е получил само 24 гласа. Председателят на Общинския съвет Георги Йорданов прочете данните от он-лайн гласуването на сайта на Общинския съвет. От него става ясно, че от общо 229 гласували, 111 са дали негативен вот, т.е те не са подкрепили нито едно от трите предложения. Останалите гласове се разпределят както следва: Григор Паликаров-66 гласа, Йордан Гошев – 44 гласа и Димитър Николов с 8 гласа. В полза на варианта за химн на композитора Григор Паликаров натежаха и везните в Общинския съвет. Гласувалите за него общински съветници бяха 19. Така Пазарджик вече има цял комплект от свои символи-герб, знаме и химн. Жителите на общината ще имат възможност да чуят за пръв път химна на Пазарджик на Празника на града, който по традиция се отбелязва на 21 май- Денят на Св.Константин и Елена.

Ето и текста на новия химн на град Пазарджик:


На Тракия зелена във сърцето
покълнал е любимият ни град.
Родопа му е страж със върховете,
свещената земя го прави млад.

Мъжете му са остри като кремък,
жените му са извор на живот,
очите на децата са поеми,
те пазят край Марица моя род.

На бесите тракийските могили
до куполите стъклени блестят.
И всеки тук достоен е и силен –
в града, на континенти кръстопът.

Припев:

Мой Пазарджик, пулсира любовта ти
на кулата с часовника й стар –
под него всеки пътник е приятел,
един пазар, превърнат във олтар.

Честито на всички пазарджиклии!

P.S. Единствената част, която не ми хареса, е тази, където пише, че Пазарджик вече има цял комплект от свои символи-герб, знаме и химн. Това означава, че емблемата на града е официално призната за герб, без тя да отговаря на изискванията на хералдиката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар