четвъртък, 9 ноември 2017 г.

Рок операта Исус Христос Суперзвезда в летния театър в Плевен

Помня много добре деня, в който си купих двете касетки с рок операта "Исус Христос Суперзвезда" в Пазарджик. Бяха с жълти корици и красиви кафяви букви и ги взех от магазина на Унисон на ъгъла на пешеходната улица в града, и скоро се озоваха една по една в леглото на моя уокмен, който си купих от първата заплата като радио водещ.


Слушах непрекъснато  произведението на Андрю Лойд Вебър и Тим Райс, а и гласът на Йън Гилън ме грабна и заплени и скоро знаех всички текстове и песни. Малко по-късно по апокрифен начин от един приятел арменец се снабдих и с филма, който гледах на видеокасета и въпреки лошото качество успях да видя и образите от музиката, която слушах.

На своя първи Джулай на Варвара имах щастието да слушам някои песни под акомпанимента на китара, което ме направи много щастлив и по-близък с хората, които срещнах там. По-късно вече се снабдих и с диск и го слушах на по-добро качество вкъщи. Преди няколко години чух, че произведението се представя и у нас, но въпреки огромното ми желание все се разминавах с възможността да го чуя и видя на живо.

Затова тази година веднага щом разбрах, че постановката ще се постави в Плевен, побързах да купя два билета. Беше началото на септември и се отбихме в града на път за Силистра, където бяха децата ни за лятната ваканция. Използвахме времето преди това да разгледаме "Панорамата", крепостта "Сторгозия", музея на виното и парк "Кайлъка".

Спектакълът започна в 20:30 часа в летния театър и освен изпълнителите от операта в Пловдив, гост звездите Атанас Пенев от БТР и победителката от X Factor Христиана Лоизу в изпълнението се включиха и певците от общинския хор "Гена Димитрова" в град Плевен, а за жителите на северния град бе организиран безплатен транспорт от центъра с автобуси.

Още от първите акорди ме побиха тръпки и след това веднага усетих удоволствие да слушам моя любима творба, изпълнена от талантливи артисти. Признавам, че визуално не харесах изпълнителя на главната роля на Исус Христос, а разочарованието ми може да се сравни и с липсата на рок в гласа му, защото той е по-скоро оперен певец и това му личеше. Но това, което ме впечатли бе изпълнението на Юда, в чиято роля Момчил Караиванов бе просто великолепен. Беше привилегия да слушам този глас, а Наско от БТР също бе на ниво в ролята си на Пилат Понтийски. Имаше и английски гост певец, който изпълни две роли и бе доста артистичен и убедителен, а и пеенето му беше перфектно.

Думите от рок операта и превода им се прожектираха на белите стени на летния театър, но тези от ляво на сцената не можеха да видят добре в дъното и може би трябваше да се намери начин тези букви да бъдат прожектирани на предната стена с цел по-добра видимост, но с това аз изчерпвам забележките си. Самата атмосфера под открито небе под звездите и досами скалите в парка бе впечатляваща и запомняща.

Времето измина бързо, а на някои моменти аз не успях да удържа сълзите си, не само от вълнение, а и от загубата на моя любим чичо...

Така сбъднах още една моя мечта, но все още очаквам да видя и мюзикъла "Коса" на живо от Опера Пловдив, а догодина в България по време на Страстната седмица гостува и оригиналния спектакъл и се надявам да гледам и него. А дотогава ще се опитам да поспя и да сънувам, защото зная, че на сутринта всичко ще бъде наред...

Няма коментари:

Публикуване на коментар