четвъртък, 2 септември 2010 г.

Пробно преброяване

През 2001 година при последното преброяване, мой приятел англичанин ми сподели, че той се преброява само по Интернет. Тогава се чудих кога това ще се случи и в България и ето, че днес през 2010 от 1 до 7 септември имаме възможност да се преброим пробно по Интернет, а през март догодина вече и реално.

Още първия ден реших да пробвам да се преброя. Посетих сайта на НСИ за електронна преброяване и се регистрирах. За регистрацията са нужни ЕГН, номер на лична карта, трите имена и електронна поща, която след това става и потребителското име за достъп. След това на посочения от мен мейл пристига писмо с паролата за достъп. С мейла и паролата влязох и още на първата страница възникна въпрос, дали да пиша своя настоящ или постоянен адрес. Обадих се на посочените телефони на сайта (има за всички оператори, а също така може да изпратиш и мейл) и момиче на име Наталия ми обясни подробно и любезно какво е необходимо да попълня и се зарадва, че съм се захванал с това. След първата страница, на която е адреса, се попълва информация за сградата. Там обаче липсва информация за етажа, а се иска номер на апартамент, брой етажи в сградата и брой жилища в нея и от какъв материал е сградата. Избрах от падащите менюта и продължих.

После следва информация за жилището и затова, дали си собственик или наемател, чия собственост е жилището, колко стаи има и колко квадрата е всяка от тях. Ето тук нещо куца. Не е пояснено дали това е застроена или светла площ. Иначе пресмята автоматично квадратите на стаите в поле с обща площ отдолу. След това отделно има площ и на кухнята и отделно на спомагателните помещения (сервизни, вестибюл и коридори), а никъде няма за идеални части и тераси, което мен лично много ме обърка. Също така не пресмята и площта на кухнята и спомагателните помещения. В същата част се пита, дали в жилището има студена, топла вода, ток, канализация, външна изолация и други такива, които се попълват лесно и бързо. Към края на същата част има 10 въпроса за така наречена битова осигуреност, където трябва да посочиш, дали имаш кола, гараж, телевизор, телефон (може и мобилен),компютър, достъп по Интернет, печка, хладилник, пералня и вила. Явно това за компютъра и достъпа до Интернет са нови неща, но пък липсват например миялна машина, микровълнова печка, абсорбатор, тостер, кафе-машина, но може и аз да издребнявам :)

Четвъртото поле се отнася до домакинството и семейството и първият въпрос е колко лица живеят в жилището, а после трябва подробно да напишеш за всеки от членовете на семейството, което се води точка 5. Освен трите имена, ЕГН, семеен статус, пол и вероизповедание, гражданство има също така настоящ и постоянен адрес и данни за миграция, вътрешна и външна, година на смяна на населеното място или държавата и кой откъде е дошъл и къде е отишъл като се почва от област, община, населено място и квартал. Това мисля е ново и ще може да определи повече за миграцията на населението и най-после ще стане ясно колко души реално живеят в София и откога. Също така се попълва и месторабота и откъде идват основните доходи на лицето.

Попълването на анкетата ми отне точно 20 минути, но това бе най-вече заради справка за площите на жилището и ЕГН на другите членове от семейството и тяхната месторабота.
Накрая получаваш и номер, с който си преброен и може да предоставиш на истинските преброители, ако дойдат в жилището ти, ако си от районите от пробното преброяване, а именно Велико Търново, Плевен и Стара Загора.

Преброяването става на всеки 10 години (като смяната на личните документи), а ако живееш до 100 години можеш да се преброиш максимум 10 пъти. Първото официално преброяване в Княжество България е през 31 декември 1880 (преди 130 години), а следващато след Съединението на 31 декември 1887 година. Досега българите сме се броили 16 пъти, а догодина е 17 :)

Като цяло съм приятно изненадан от това пробно електронно преброяване и го препоръчвам на всеки горещо да го направи до 00:00 часа на 7 септември, за да има представа какво да прави при реалното преброяване през март 2011 година.


Строй се, преброй се!

1 коментар:

  1. А бе и аз спекох на жилищната квадратура. Ще се наложи да потърся нотариалния акт, ако искам да продължа нататък. :))

    ОтговорИзтриване