четвъртък, 9 септември 2010 г.

Шепеходци

Не помня вече от коя детска книжка или филм беше тази закачлива фраза за пешеходците, но се сетих за нея една сутрин, когато видях сложена патерица на знака за пешеходци и автобусна спирка. Тя стоеше отгоре като предупреждение главно за пешеходците, които се опитват да пресекат на пешеходната пътека сутрин, за да отидат на автобусната спирка. Потокът от коли с хора, бързащи за работа, не би спрял за нищо на света, освен ако хората не са току преди капака на колата.

Тогава реших да драсна няколко реда по повода. При моите посещения в страни като Англия и Германия още щом стъпя на асфалта с единия крак и колите набиват спирачки, дори да не съм на пешеходна пътека, за да им направят път да мина. Това тук се случва много рядко, а аз също го правя като шофьор, защото познавам ситуацията като пешеходец. Много е трудно да се говори за култура на пътя, защото доста от шофьорите гледат на пресичащите хора като на нещо, което ги бави и дразни и им пречи да стигнат от точка А до точка Б за отрицателно време, за да може после да се похвалят за колко време са взели разстоянието.

Разбира се има и луди пешеходци, които пресичат на Цариградско шосе нищо, че има подлез или минават на червен светофар и сами си го търсят, но в повечето случаи в България пешеходецът трябва да е търпелив и спокойно да изчака да минат всички коли, за да може после той на прибежки да мине по пешеходната пътека на другата страна.

Ето какво открих за пешеходната пътека и пешеходците на сайта на Държавно обществена комисия по проблемите на безопастостта на движението по пътищата:

Поведение на водачите към пешеходците

Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, и към престарелите хора. При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре. При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре. При заобикаляне на спряло пред пешеходна пътека пътно превозно средство водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да се движи с такава скорост, която да му позволи да спре, за да пропусне преминаващите по пешеходната пътека пешеходци.

Пешеходната пътека е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение. Когато преминаването на пешеходците през пешеходна пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът е длъжен след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека и да не навлиза на пешеходна пътека, ако прецени, че е възможно да бъде принуден да спре и да остане на пешеходната пътека след подаване на сигнал, който забранява преминаването.
Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца.
Когато на платното за движение има вода, кал или дребни камъни, водачът на пътно превозно средство е длъжен да преминава с такава скорост, че да не причини изцапване или нараняване на пешеходците.

Замисляли ли сте се, че на английски пешеходец е pedestrian и ако слушаш шофьорите, които се обръщат към преминаващите на платното пешеходци, ще си помислиш, че те почти владеят английски. Все си мисля, че някой трябва да им обясни, че трябва да казват педестриън, а не педер, педал или педераст :)

Напоследък се направиха различни видове пешеходни пътеки, оцветени в червено, жълто, удебелени и дори релефни, но това не дава очаквания резултат. Пешеходните светофари и тях никой не ги зачита.

Въпреки всичко вярвам, че нещата могат да се променят като се дава личен пример и всеки, който кара кола, не забравя, че човешкият живот е най-ценното нещо, а пешеходната пътека е място, където се спира, за да преминат пешеходците. А вие все пак внимавайте като пресичате!

Няма коментари:

Публикуване на коментар