петък, 10 септември 2010 г.

Бавария в Исперих, Баден Вюртемберг и Щутгарт

При мое пътуване до Силистра миналата седмица минах през град Исперих в посока Русе и после към Свещари, но точно при отбивката в града погледът ми грабна ограда на частна къща, където от ковано желязо бе направен герб. На връщане спрях да го снимам и при по-внимателно вглеждане видях, че в средата е герба на Бавария (Bayern), а мой приятел ми каза, че грифоните щитодръжци пък са взети от герба на Баден Вюртемберг, чията столица е Щутгарт и е моята дестинация утре сутрин :)

След къщата в Исперих, което е името на хан/кан Аспарух, ако някой не знае, видях, че наблизо има работилница за ковано желязо, което обяснява кой е направил тази ограда. Стои хубаво и сигурно струва скъпо, но пак има елемент на чуждопоклонничество освен ако собственикът на къщата в Исперих не е немец. Мечтая си за време, когато хората ще искат свой собствен личен герб, който да слагат и на оградите си.

Във връзка с това мое хоби аз отивам в Щутгарт, където ще се проведе 29 международен конгрес на генеалогическите и херадическите дружества. Моята основна цел е да присъствам на Общото събрание, на което би трябвало да приемат нашето дружество (БХВО) за редовен член. За това е нужно да има представител и за моя огромна радост и чест, това ще бъда аз. Събранията се провеждат на четна година и на всеки две години, а минали събрания са били в Йокохама, Торонто и други далечни дестинации. Този път конгресът е много близо и затова решихме да да изпратим представител. Няма да крия, че сестра ми работи и живее в Щутгарт и по този начин ще съчетая нещата и ще се видя с нея и ще разгледам града и околностите. Освен столицата на на Баден Вюртемберг, Щутгарт, ще посетя и мач между Байерн и Рома в столицата на Бавария, Мюнхен и така ще обхвана и двете части от герба, който видях в Исперих :)

Повече неща за моето посещение в Германия ще напиша, когато се върна на 20 септември, а дотогава ме няма...

До писане!

Няма коментари:

Публикуване на коментар