понеделник, 15 февруари 2010 г.

Три (фо) нови празници

Българинът обича да празнува. А поводи има много. Празници също. Доста често чужденци са споделяли с мен, че ние имаме прекалено много празници. Вероятно това е така, въпреки че не съм правил задълбочено сравнение с останалите страни и техните празници. Тази година в едно се събраха три празника и то в неделя. Да беше поне понеделник, за да се почива, но и сега на някои хора сигурно ще им е трудно в понеделник да се адаптират. Но да започнем поред. Първият празник на 14 февруари е привнесения католически Свети Валентин. Много бързо той навлезе в нашия календар и влюбените си го харесаха, въпреки че не са католици и не знаят почти нищо за този светец. Хората с името Валентин пък се чудят кога да празнуват имения си ден; на 10 или на 14 февруари, а може и на двата. Картичките, които се пращат на този ден от 14 век насам, вероятно вече са само в електронен вариант предимно, а подаръците за любимите хора са задължителни за този ден. Вече от няколко години и хотелите предлагат оферти и пакети за този празник. Оказа се, че имало три светци с това име, а ето още нещо интересно от Уикипедия:
"Интересното е, че и свети Валентин и свети Трифон са живели почти по едно и също време. Свети Трифон и свети Валентин са били и лечители и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255 година. Твърде е вероятно двамата светци да са една и съща личност." По същия начин може да приемем, че и Исус и Аллах също са една и съща личност. Имам чувството, че много хора почват да спекулират с различни теории, а вече написано в Интернет, то става истина. Опровергайте ме, ако можете. За първи път аз празнувах този празник през 1994 в Пазарджик. Но стига за Свети Валентин и да преминем плавно към нашенския си светия Трифон. Него съм сложил на снимка в началото. Така и не се разбра, коя е била тази жена, която го е зарязала на днешния ден :) Свети Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Именниците също имат избор да празнуват на 1 или 14 февруари Трифоновден. Оказа се, че не само Валентин и аз имаме по два именни дни. Трифон Зарезан е празник на лозаря и в много села хората отиват сред лозята да зарежат ритуално и да ги снимат от медии, а после да си хапнат и пийнат подобаващо. Лошо няма. Празник е. В град Ветрен пък празнуват Цар на виното, огньове и кукери. Отново три в едно.
Така стигнахме и до третия празник: Сирни Заговезни или Прошки. Това е празник, който си мени датите според Великден и тази година се падна с другите два, за да образуват три в едно. Иначе във Ветрен дол на този ден се правят оратници и се хамка бяла халва. После се иска прошка от родителите и кумовете. Тази година не успях да се видя лично нито с едните, нито с другите, а ги помолих за прошка по телефона. Използвам случая да помоля за прошка и всички мои познати, приятели, колеги и роднини за всичко, което съм направил или не съм направил с една хубава песен:

Няма коментари:

Публикуване на коментар