петък, 26 февруари 2010 г.

Ваканция

За 27 път и утре на 27 февруари се закрива туристическото изложение Ваканция в София. За тези 27 борси (27 е и моята рожденна дата), аз съм присъствал на 13 от тях и съм проследил как са се развили нещата във времето. Но какви са моите впечатления от тази борса.

По-малко са хотелите със собствени щандове, повече са агенциите и чуждестранните изложители, а рекламните материали на места бяха оскъдни. Страхотно ме впечатли щанда на България с различните региони. Доста професионална работа по оформление, дизайн и място. Може би за сметка на това отделните общини този път бяха по-разпокъсани, а не събрани на едно място като на миналата борса. Община Банско имаше уникален щанд.

Доста от изложителите бяха потърсили любопитни начини за презентирането си. Общият брой на участниците е 347 от България и още 20 страни, от които Гърция имаше сериозно присъствие с увеличена рекламна площ и материали на български, а видях и Австрия, която мисля се представя за първи път тук. Може и да греша. Като цяло за първия ден обиколих и събрах нужните и интересни за мен неща, а през втория имах няколко срещи и присъствах на една презентация. Видях доста колеги, приятели и познати и като цяло мнението ми е положително.

Утрешният ден като последен обикновено е по-слаб и повечето щандове се опразват още до обяд, въпреки че по програма са до 18:00. За тези, които не са имали възможност да отидат заради работното време, може да го направят утре но не по-късно от 11:00.
Приятно борсуване!

Ето и малко статистика от прес-съобщението на организаторите:


- Изложители - общо 347, български – 284, чуждестранни – 63
Български – 82%
Чуждестранни – 18%
- Нови изложители – български – 65, чуждестранни – 14
- Застроена площ – 2600 кв.м
Български фирми – 1870 кв.м. ~ 71%
Чуждестранни – 750 кв.м ~ 29%

ПРОФИЛ НА УЧАСТНИЦИТЕ:
- Туроператори и туристически агенции – 40%
- Хотели и спа хотели – 28%
- Общини исдружения – 11%
- Ваканционни клубове и курорти – 8%
- Национални туристически организации,асоциации – 8%
- Хотелско и спа оборудване – 1%
- Медии – 1%
- Други /винарски изби, музеи, софтуерни, дистрибуционни, недвижими имоти, транспортни и др./ 3%

Няма коментари:

Публикуване на коментар