неделя, 2 януари 2011 г.

Конспирацията

Понякога знаците на вселената или на съдбата са на всеки ъгъл. Пазарувайки в супермаркет на нивото на очите ми попадна книга с Майкъл Джексън на корицата. След смъртта му бях прочел книгата "Истината за смъртта на Майкъл Джексън" от Иън Халперин и си бях взел и албума: "Магията, талантът, иконата", а още от средата на 90-те имах "Лунен пътешественик".

Доста често след смъртта на известни личности, доста хора правят пари на техен гръб и то доста успешно. Затова и се зачудих, дали си заслужава да дам толкова пари за една книга като заглавието ми ме навеждаше на мисълта, че това ще е поредната книга с нова теория за неговата смърт. Освен споменатите по-горе заглавия скоро излезе и нова книга, представена от баща му Джо със заглавието ""Какво наистина се случи на Майкъл Джексън, краля на попа. Тъмната страна на индустрията на забавленията". Неин автор е Ленард Роу. За 4 дни са написали е негова биографична книга, която са сглобили от стари книги и публикации в пресата. Говори се и за книга, която той е написал приживе. Има и още книги като "Човекът зад маската", която убеждава читателите, че той е гей. Очаквам в близките години да има поне още 10 книги за него, но сега става въпрос за тази.

За втори път я видях в същия магазин, когато пазарувах подаръци за Коледа и реших, че това ще е хубав подарък за сестра ми, и я купих. Преди това обаче я прочетох. Общото между нея и "Истината за...", че авторите са били настроени срещу него първоначално, но след проучване на факти и среща с много свидетели реално го подкрепят и защитават. Винаги ценя хора, които си признават грешките, а и също така и тези, които след смислени аргументи и факти не се държат като магаре на мост, а са готови да приемат нова позиция. "Конспирацията" освен книга за Майкъл е и книга за това как медиите обичат сензациите, лошите слухове, униженията на известни и публични личности и как не винаги проверяват фактите и спестяват нарочно някои неща. Машината наистина е опасна и ако попаднеш в нея и ангел да си, ще излезеш от другата страна като черен дявол. За мен бе интересно да проследя и фактите и доказателствата в съда при второто обвинение към звездата за педофилия. Първото такова е решено извън съда за доста голяма сума и това е дало надежда и на тези хора да получат прилична сума и да си оправят живота.

Страхотно ме впечатли адвокатът на певецът Том Месеро, който води защитата по уникален начин и печели делото за почуда на всички. От книгата се вижда, че около Джексън е имало доста паразитиращи хора, които са го използвали и са били готови да се обърнат срещу него за пари. Най-удивителното е обаче как точно момчето, на което той е помогнал в труден момент при лечение от болест, се обръща срещу него и лъжесвидетелства само и само да получи пари и слава. След тази книга си мисля, че никак не е хубаво да си толкова известен и богат, защото помията е ужасна.

Прочетох книгата на един дъх а по чисто съвпадение по празниците даваха и филма "Лунен пътешественик", който гледахме с дъщеря ми, а по-късно я учех на някои стъпки и тя възприе бързо и показваше как танцува Майкъл Джексън. Тя не беше навършила още две години, когато той умря и тя беше впечатлена от този факт и го повтаряше непрекъснато. Разпознава го като лице и танц и музика, а това всъщност е най-важното.

Точно преди Нова година си купих и неговия нов албум, но при няколко прослушвания не съм впечатлен от него. Има някои добри песни, но си личи, че е направен набързо и с цел печалба. Сигурен съм, че той не би позволил той да излезе в този вид.

Видях и още една книга за него от поредица за музикални икони на Tashen и тази седмица мисля да си я купя и да завърша по този начин сагата Майкъл Джексън. А тя ще продължи не само с книги за него и от него, а с творчеството, което ни остави. А то никак не е малко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар