четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Туристът на Олен

"Какво е туризма? Наясно сме какво гласи рекламата. Ние, туристите никога не успяваме да се издигнем достатъчно високо над хаоса, за да открием реда в него!" Тези култови думи се намират едва на последните страници на книгата "Туристът" от Олен Стейнхауър.

Първоначално погрешно смятах, че по тази книга е направен филма с Анджелина Джоли, който гледах наскоро. Все пак има съвпадения. И тук във Венеция почват и свършват някои неща. И тук има агенти, туристи, конспирация, обрати и куп други неща. Правата за филмиране на тази книга са закупени от продуцентската компания на Джордж Клуни, а аз лично виждам него в главната роля.

Не мога да подмина множеството правописни грешки в книгата, което не говори добре за издателство "Бард". Вярно, че книгата е близо 500 страници, но все пак можеше още да се постараят. Корицата ми харесва. На нея има печати от летища и страни и явно след тази книга и другата на Богдан Русев и филма ще се правят все повече асоциации за туристите като агенти и обратно. Във всичките книги и филми личи пренебрежение към редовите туристи като те винаги са потни, неориентирани, много и неразбиращи.

Самата книга си заслужава. Има хубави моменти и послания. Може да се види, че в плетеницата от агенти, полотика и държави вече не се знае кой кой е и за какво работи, а политиката е водеща както и икономическите интереси. Може да се замислиш, защо се случват всички тези протести сега в Африка и дали зад тях не стоят други интереси и държави. Прочетете книгата, а аз ще очаквам следващото предизвикателство по темата. Накрая ще седна да напиша и аз една книга, където туристите ще са си само туристи, защото това ще бъде неочаквано и нестандартно :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар