вторник, 25 януари 2011 г.

Туристът - филмът

Заглавието "Туристът" вече го срещнах на три пъти през 2010, а явно през 2011 ще успея да видя филма и прочета книгите с това заглавие. Противно на традицията започнах с филма. Знаете, че винаги съществуват различни мнения за филми, правени по книги и в зависимост от това, дали си чел първо книгата или гледал първо филма, следват и мненията. Обикновено като четеш книга и формираш в съзнанието си някакви образи на героите и като видиш после кои са избрали за тях за филма, често те се разминават с твоите и не си доволен от филма. Другото, което прави впечатление при прочит на книгата и гледане на филма след това, е, че доста от нещата не намират място във филма и това е съвсем нормално заради времетраенето.

Гледах филма в салон с още 4 зрители и не бях чел нищо за него. Един приятел само беше споделил, че е останал разочарован, но аз реших да проверя лично за себе си как ще го възприема. Тримата актьори Джоли, Деп и Бетани играят чудесно. Фонът на снимките също е чудесен (Париж и Венеция). Бележките и тайнствеността също бе добре измислена, но шпионските игри ми дойдоха в повече. Филмът е хубав, но още по средата ми стана ясно, че ще има някакъв обрат и разказът ще е с неочакван край. Въпреки това и рушенето на ценни неща във Венеция "Туристът" ми допадна. Хареса ми и включването на Янус, който е римски бог на началото и края и на него е кръстен и месеца, в който гледах филма. За първи път Анджелина Джоли не ми се видя чак толкова привлекателна, но не зная защо (може би сенките на очите бяха прекалени). Филмът не натоварва и има хубави фрази, пейзажи, а най ми хареса пътуването с влак и летището и гарата, до които се стига и с лодка (все пак са във Венеция). Бил съм във Венеция, но до гарата и летището не съм стигал. Гледайте филма! Заслужава си. Аз пък ще прочета книгата "Туристът" на Богдан Русев и след нея и книгата със същото заглавие, по която е направен този филм.

6 коментара:

  1. Поздравления за блога!

    Въпреки всички критики, които понесе, "Туристът" е хубав филм наистина. Донякъде негативният отзвук се дължи на разочарованието, че Донерсмарк не направи втори "Животът на другите". Има неписана йерархия на жанровете, според която след сериозна драма не може да преминеш към екшън с елементи на комедия. Пък бил той и ала Хичкок. Обратното обаче е позволено и се смята за израстване. Което показва колко несправедливо предубедени можем да сме към разнообразието, идващо от един и същи режисьор. И защо филмите на Майкъл Уинтърботъм се приемат винаги с нотка на съмнение.

    А "Туристът" освен всичко друго е и изключително красив филм. Горе долу така би изглеждал резултатът от тандем Донерсмарк - режисьор, Спилбърг (с "Хвани ме, ако можеш") и Хичкок (с "Непознати във влака")-сценаристи и Майкъл Бей (с образно "студения" "Маями Вайс")-оператор. Анджелина Джоли винаги е имала силно присъствие (буквално насища екрана до степен на физическа осезаемост), но това е може би най-прибраната й роля. Изпълненията й носят усещането за спокойната целеустременост на героите на Айн Ранд - Хауърд Рoурк и Дагни Тагарт. Ще видим как ще се справи с Дагни, когато Lionsgate приключат снимките на "Атлас изправи рамене".

    Успех с четенето на книгите!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина филмът е хубав. Най-хубаво е да гледаш всеки филм, да четеш всяка книга и да приемаш всеки човек без очаквания, било те големи или малки и без предварителна нагласа. Всяко нещо е само по себе си ценно. Защо е нужно да търсим втори "Животът на другите" или втори Стоичков във футбола или втори Иван Вазов в литературата?

    Нещата са хубави, когато са уникални и различни.
    Благодаря за поздравленията.
    Вече започнах първата в метрото и досега върви добре :)

    Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Всъщност филмът е римейк на "Антъни Цимър" със Софи Марсо. Който не е много стар. "Туристът" е по-пищен и лъскав, "Антъни Цимър" е по-истински ;) Гледай го.

    ОтговорИзтриване
  4. А коя е книгата зад "Туристът"? Бях останала с впечатлението, че е римейк на "Антъни Цимер", но ще ми е интересно да я прочета.
    Мерси, спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. @nousha Благодаря за информацията. Ще го потърся. Софи Марсо също ми е голяма слабост.

    @Кинеон Всъщност грешката май е моя. Бях останал с впечатлението, че книгата на Олен Стейнхауер със същото заглавие е книгата, по която е писан филма, но днес си я купих и видях, че накрая пише, че Джордж Клуни държи правата за филма, но явно още не е излязъл. Объркал съм се и си признавам...

    ОтговорИзтриване
  6. Няма проблем. Във връзка с филмите и книгите, в момента в Одеон тече много хубава ретроспекция "Кино и литературна класика": http://bnf.bg/bg/odeon/program/248/
    По-стари са, но си заслужават.

    ОтговорИзтриване